معاون امور تالاب‌های دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس جدیدترین تصاویر ماهواره‌ای 50 درصد مساحت دریاچه ارومیه آب‌دار شده است.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، مسعود باقرزاده کریمی معاون امور تالاب‌های دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به تصاویر جدید ماهواره‌ای که هفته گذشته از سطح دریاچه ارومیه گرفته شده و توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد منتشر شده است، دریاچه ارومیه هم‌اکنون 50 درصد سطح دریاچه ارومیه آب‌دار شده است که عمق این آب کم است ولی بدین ترتیب باید گفت که حدود 3 میلیارد مترمکعب آب دارد که این حجم آب در مقایسه با 22 میلیارد مترمکعب میزان متوسط دراز مدت آن حدود 15 درصد است.

وی با بیان این‌که از نظر غفلت نمک نیز دریاچه ارومیه شرایط ویژه‌ای دارد، گفت: در حال حاضر شوری آب 400 گرم در لیتر یعنی 2 برابر متوسط آن است به طوریکه این غلظت موجب می‌شود بلورهای نمک در سطح آب شکل می‌گیرند و باعث سنگینی آب می‌شود.

 معاون امور تالاب‌های دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست شرایط فعلی دریاچه ارومیه را ناپایدار دانست و گفت: اگر جریان‌های ورودی به دریاچه و بارندگی ادامه نداشته باشد این شرایط دوام نخواهد داشت.

وی در رابطه با برنامه نهایی عملیاتی نجات دریاچه ارومیه اظهار کرد: این برنامه تا اواسط خردادماه سال جاری شامل اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با اعتبارات و مسئولیت‌های مشخص و میزان اثربخشی معین به دولت ارائه می‌شود.

معاون امور تالاب‌های دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: در حال حاضر سعی می‌کنیم با جلوگیری از فعالیت سدها، رهاسازی بخشی از آب سدها و مدیریت به آن شرایط موجود را حفظ کنیم.

دریاچه ارومیه سال‌هاست به دلیل کاهش شدید حجم آب ورودی با بحران نابودی رو به روست و به طوری که اردیبهشت ماه سال جاری عیسی کلانتری - دبیر احیای دریاچه ارومیه با اشاره به این که تنها 7 درصد از آب دریاچه ارومیه باقی مانده است گفته بود که احیای این دریاچه 10 تا 12 سال طول می‌کشد.

وی تاکید کرده بود که در حال حاضر 75 درصد آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه، استفاده می‌شود و اگر بخواهیم 50 درصد آب حوضه دریاچه را صرفه‌جویی کنیم باید بر روی 5.3 میلیارد مترمکعب آب برنامه‌ریزی داشته باشیم.

کلانتری با اذعان به این که در حال حاضر بالای پنج میلیارد متر مکعب آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد خاطرنشان کرده بود که عمده مصرف‌کنندگان این حجم آب، کشاورزان منطقه هستند.

وی تاکید کرده بود که چالش‌ها و معضلات خشک شدن دریاچه ارومیه جان 5 میلیون نفر در سه استان آدربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان را تهدید می کند و در حال حاضر می توان آثار سوء خشک شدن این سرمایه ملی را در تنفس کردن ریزگردهای نمک در تبریز و بالا رفتن میزان میانگین فشار خون در آذربایجان شرقی بیانگر آثار تخریبی و هر چند ادامه دار این پدیده خشکسالی است.

دریاچه ارومیه به عنوان بیستمین دریاچه بزرگ جهان با مساحتی حدود 483 هزار هکتار یکی از مهمترین و با ارزش‌ترین اکوسیستم‌های آبی و بزرگترین دریاچه داخلی ایران به شمار می‌آید که از سال 1354 در فهرست کنوانسیون حفاظت از تالابها (رامسر) ثبت شده است. دریاچه ارومیه و جزایر متعدد آن به لحاظ ویژگی‌های منحصر به فرد اکولوژیکی از سال 1346 به عنوان منطقه حفاظت شده و از سال 1349 به عنوان پارک ملی مورد حفاظت قرار گرفته است.

این دریاچه از سال 1354 به عنوان ذخیره‌گاه بیوسفر در برنامه انسان و کره مسکون سازمان یونسکو معرفی و در آن ثبت شده است و در سال 1354 دریاچه ارومیه و تعدادی از دریاچه‌های آب شیرین جنوبی آن به علت دارا بودن معیارهای جهانی کنوانسیون حفاظت از تالابها (رامسر 1971) در لیست تالاب‌های کنوانسیون قرار گرفته است و هم اکنون به دلیل مشکلات زیست محیطی در لیست فهرست تالاب‌های در معرض تغییرات شدید اکولوژیکی این کنوانسیون جهانی قرار دارد.

به گفته کارشناسان بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و سطحی که عمدتا با هدف گسترش فعالیت‌های کشاورزی صورت می‌گیرد، کاهش نزولات آسمانی و ورودی صفر آب از رودخانه‌های حوضه آبخیز در کنار احداث سازه‌های سدی و احداث میانگذر ارومیه موجب شده که وضعیت این دریاچه بحرانی شود. حوضه آبریز دریاچه ارومیه با وسعتی معادل 51 هزار و 876 کیلومتر مربع در محدوده تقسیمات کشوری سه استان قرار دارد به شکلی که 51 درصد از حوضه در استان آذربایجان غربی، 39 در آذربایجان شرقی و 10 درصد در استان کردستان واقع است.
{$sepehr_album_13213}


مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • کاپیتان ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    آقا من خیلی نگران محیط زیست هستم. کشور ما داره خیلی آلوده میشه و مراتع و زیست بوم ها در خطر نابودی اند همین درختای خیابان ولی عصر که شناسنامه ی تهران هستند دارند یکی یکی نابود میشوند به خاطر وجود موش!!! دریاچه ها و رودخانه هام خشک شده و یا بسیار کثیف و آلوده شدن و هزاران مشکل دیگه تو رو خدا یه کاری بکنید مشرق گذارشی تهیه و منتشر کن ما به یه عزم و همت جدی نیاز داریم و باید در این زمینه انقلابی صورت بگیره محیط زیست ما اگه با شیب ملایم نابود شد با شیب تند و کند هم نمیشه درستش کردا !!! تو رو خدا تو رو ارواح خاک .... اعصابم خیلی داغونه!
  • محمد ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    عکس فوتوشاپه
  • کاپیتان ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    ادمین محترم!!! تو رو ارواح خاک عزیزت به این روز عزیز نظر من غیر قابل انتشار بود؟ تو رو خدا دوباره نگاه کن حتما" اشتباهی شده سریع چاپش کنید لطفا"
  • کاپیتان ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    تشکر ادمین محترم
  • ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    كاپيتان محترم ان همت وعزم جدي در زمينه نحوه نگرش به مشكلات لازم است وتا اينكار انجام نشود شاهد فجايعي بد تر از وضع موجود وگزافه گويي در دست اورد هاي حيرت انگيز در حوزه هاي مديرتي خواهيم بود.
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    هموطن اعصابتو داغون نکن سکته می کنی می میری پدر و مادرت بدبخت می شن. ایران تا بوده این بوده
  • علی خلیلی ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    سهم خود ما (مردم) در آلودگی و نابودی محیط زیست کمتر از تصمیم گیری اشتباه مسئولان نیست. بلکه بیشتر نیز هست.
  • علی خلیلی ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    سهم خود ما (مردم) در آلودگی و نابودی محیط زیست کمتر از تصمیم گیری اشتباه مسئولان نیست. بلکه بیشتر نیز هست.
  • ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    فتوشاپيه
  • امیر تبریز اوغلی ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    شکر ارومیه دریاچه سی دولسون
  • ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    خب چه فایده داره؟
  • ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    دلواپسم
  • ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    وقتی کسایی که به محیط زیست اسیب میزنن فقط چند هزار تومن جریمه میشن انتظاری جز نابودی محیط زیست نیست، محیط بانای ما حتی اجازه ی شلیک سلاح هاشونو ندارن چون اگه شکارچی یا چوب بری که به طرفش شلیک کنه چیزیش بشه باید بره زندان و اگه بمیره اعدام دیگه نمیگن دفاع از خود بوده، چندتا محیط بان سالانه همینجوری زخمی یا حتی کشته میشن؟؟ واسه جنگلای شمال چیکار دارن میکنن؟؟ درختاشو قطع میکنن جاش کاج میکارن.
  • ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    بنده خدا سوال کرده؛چرا کسی جوابشو نمیده؟
  • حقیقی ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    0 0
    بیچاره اصفهان وزاینده رود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس